» Domácí paštika, RECEPTY
Domácí paštika, recept

Jednoduchý recept podle kterého si zvládnete udělat výbornou domácí paštiku doma. Budeme potřebovat následující suroviny:

1kg Vepřová plec

0,5kg Vepřový bůček

0,5kg Vepřová játra

vývar

sůl

2 cibule

česnek

pepř černý

kmín

 

Vepřový bůček a plecko uvaříme a pomeleme na mlýnku na maso. Velikost zrna je čistě na Vás, pokud chcete mít paštiku hrubou, pomeleme na hrubé zrno, velikost desky 4-5mm, já mám rád paštiku hrubší, tak melu na desce 5mm. Vývar, který nám tímto vznikl, slejeme a později ho použijeme. Potom semeleme vepřová játra na jemné desce, já používám desku 2mm. Játra můžeme pomlet i dvakrát, tím získáme jemnou hmotu. Nakrájíme cibuli a nadrtíme pepř, nejlepší je rozdrtit celý pepř v hmoždíři, ale pokud nemáte celý pepř, stačí použít klasický pepř mletý. Očistíme česnek a nakrájíme na jemno, případně můžeme pomlet na mlýnku.

Teď máme připraveny všechny suroviny a můžeme se pustit do míchání díla. Uvařený a pomletý bůček a plecko smícháme s umletými játry a do tohoto díla přidáme trochu vývaru, já dávám jenom trochu, aby se mi dílo dobře spojilo. Čím více dáte vývaru, tím se bude paštika lépe roztírat na chleba, ale ztratí tu hrubou soudržnou konzistenci pravé paštiky nebo, chcete-li, tradiční domácí paštiky.

A právě nastává důležitá chvíle, kdy musíme naši domácí paštiku ochutit. Použijeme česnek, kmín a pepř, cibuli nakrájenou nebo pomletou na mlýnku. Osolíme podle chuti a dílo ručně promícháme.

Takto připravené dílo můžeme začít dávat do sklenic, vždy plníme sklenici maximálně do 3/4. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a dáme vařit na 1,5 hodiny do vodní lázně při 95°C.

Po uvaření vychladíme naše domácí paštiky a můžeme podávat. Pokud necháte paštiky pár dní "odpočinout", budou ještě lepší.

 

Pár tipů, aby Vaše tradiční domácí paštika byla ještě dokonalejší.

  • cibuli můžeme na sádle orestovat dozlatova
  • maso můžeme místo vaření upéct, tím dostane domácí paštika úplně nový rozměr
  • pro dochucení můžeme použít koření podle vlastní fantazie, já osobně doporučuji vyzkoušet muškátový oříšek, nové koření, tymián a papriku. Ale můžeme ochutit skoro čímkoliv, jenom si musíme dávat pozor, protože v tomto případě neplatí čím víc tím líp...

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Díky, díky, díky..
czmirek
24.09.2017 09:31
Pochvala
Dana Gawlová z Třince
31.01.2015 15:01